Fredag etter jobb hadde jeg et viktig ærend jeg måtte rekke før november kom snikende: Jeg skulle plaske.

Og plasking ble det. Ikke i et varmt deilig badekar, slik normale mennesker gjerne antar at er tilfellet når man hører at noen skal bade siste dagen i oktober, og ikke på spa, i badestamp eller generelt i noe som i utgangspunktet kan forbindes med kos og varme.

Det var bekmørk og vått da min støttespiller/støttekontakt/bedre halvdel og jeg fredag kveld ankom flotte Hvervenbukta. Om noen få timer ville kalenderen vise november, og jeg hadde dermed kun denne ene sjansen til å kunne si at jeg har badet i oktober. Rundt mai i fjor slo nemlig tanken meg om å bade minst én gang hver måned i ett år, og ideen ble fort satt ut i praksis. Ett år senere hadde jeg badet vår, sommer, høst og vinter, og jaggu ga det mersmak!

Til tross for kjølige regndråper på min allerede kalde skrott føyk tøyet fort av ved vannkanten, og for varmens skyld klinka jeg i samme slengen til med litt høye kneløft, rumpespark og løping på stranda, kun iført bikini og gummistøvler. Om det faktisk hadde vært mulig å se meg fra avstand denne mørke kvelden, tipper jeg det hadde sett skikkelig smart ut. Så løp jeg uti havet. Senka skuldrene under overflaten, gispet etter luft og fikk kicket som er grunnen til at jeg gjør dette. Deretter løp jeg skrikende og glad som en laks opp av vannet, ble fotografert og føyk uti igjen. To runder med oktoberbading er jo på sin plass når man først er i gang, si!

Årets vinterbading er med andre ord godt i gang, og det er fryktelig stor stas! Fordelene ved å gjøre dette er etter min mening mange, og her er noen jeg kommer på i farten:

  • Du kommer deg ut i naturen, og får oppleve noe utenom det vanlige.
  • De sjokkerte ansiktsuttrykkene til tilfeldige forbipasserende innpakket i skjerf, votter og boblejakker er i seg selv verdt det. Det er jo tross alt ikke hver dag man ser et halvnakent kvinnemenneske hutre seg ut i Oslofjorden i midten av januar!
  • Du øker blodsirkulasjonen i hele kroppen, som igjen kjennes positivt både fysisk og psykisk.
  • Et gjennomført vinterbad gir en deilig følelse av mestring – tenk at du nettopp har badet i det sattans kalde vannet!
  • Følelsen av å senke seg ned i iskaldt vann gir et skikkelig adrenalinkick, og humøret fyker i likhet med kroppsvarmen til værs i dét man gauler fornøyd mens man løper opp på land til den normale sivilisasjonen igjen.

Vinterbading er kort fortalt gøy som bare pokkern – prøv det sjæl!

Vi bades!

Badenymfen Christina